Empatia, esențială în viața copiilor noștri

Empatia este abilitatea de a simți ce emoții trăiește o altă persoană . Are un rol esential deoarece  le permite copiilor să-i vadă pe părinți ca pe niște aliați. In cele două exemple care apartin lui Gottman ,  putem observa rolul esențial al empatiei în antrenarea emoțiilor. Studiile sale longitudinale au arătat că iubirea , singură nu este de ajuns . Cheia spre un parenting de succes nu se găsește în teorii complexe  , ci se bazează pe cele mai profunde sentimente de iubire și afecțiune pentru copilul  /copiii tăi și se demonstreză pur și simplu , prin empatie și întelegere.

Un cămin lipsit de empatie este un loc în care părinții se așteaptă  ca tu , copilul , să fii mereu vesel , fericit și calm. Un deștept pe nume Gottman , afirmă ca intr-un asemenea cămin tristețea și furia sunt considerate semne de eșec sau un indiciu de potențial dezastru. Mama și tata devin anxioși ori de câte ori își găsesc copilul intr-0 ,, dispoziție proastă. Apoi îți declară ca ar prefera să fii mereu mulțumit și optimist , să nu te plăngi niciodată și să nu vorbești urât nimănui . Tu ,  copil ascultător , faci tot ce îți stă în putință ca să te ridici la așteptările care îți sunt cerute. Din păcate viața vine cu multe provocări care îngreuneză strădania ta de a purta mereu masca ,, fericirii ,,. Ce înveți , crescând în acest mediu ? În primul rând înveți ca ești diferit de ei , că ai probleme  că-i dezamăgești  și te simți derutat. Încet , încet îți ascunzi emoțiile , gândurile , dorințele și devii maestru al disimulării , încet eviți contextele generatoare de conflict , mânie ,  durere și te ții departe de orice conexiune . Televiziunea și jocurile video sunt o cale grozavă de a-ți lua găndul de la probleme. Între timp , faci tot posibilul să afișezi o mină pozitivă , îi lași pe-ai tăi să se legene în iluzii și ții sub control tot ce te doare.

Dar daca lucrurile ar fi stat altfel ?

Dacă copilul ar crește într-o casă voioasă în care părinții îl întreabă ,, Cum o mai duci ? ,, fiindcă într-adevăr voiau să știe adevărul . În acest climat copilul nu se simte obligat să zică mereu că ,, bine ,, , pentru că el știe că părinții ,, suportă ,, să  audă că a avut ,, o zi aiurea ,, și nu vor face din asta o catastrofă. În acest climat , părintele te va asculta pur și simplu , indiferent ce-ai vrut tu să spui  , și s-ar strădui să te ajute și să te asculte .

Dacă le putem transmite înțelegere emoțională intimă copiilor noștri , înseamnă că dăm crezare experienței prin care trec și-i ajutăm să se liniștească. Sau cum ar spune suferii , suntem ,, pe val,, .Indiferent ce roci sau torenți ne așteaptă în cale , în relația cu copiii , putem pluti pe mijlocul râului , ghidându-i ca să rămână la suprafață.Și chiar dacă fluviul vieții devine extrem de înșelător , așa cum se întămplă în adolescență , tot ne putem ajuta copiii să cârmească printre obstacole și să riște să-și găsească drumul în viață.

Dragi părinți , un  parenting bun începe în inima noastră  și  continuă în orice moment în care copilul e copleșit de emoții , când e trist , supărat ori speriat.

M-aș bucura dacă părinții care vor citi aceste minunate idei dezvoltate de Dr. John Gottman , le vor primi ca pe o invitație de a  opri caruselul zilnic al cotidianului  și răapunde sincer  ,, Oare copilul meu se simte auzit , înțeles , acceptat  ? ,,.

 

Lasă un comentariu