Psihoterapie

Psihoterapia – cabinet psiholog Dej – ia in calcul mai multe aspecte decat consiliere, vizeaza modurile de gandire si comportament ale persoanei care au legatura cu problemele emotionale din prezent. Cand vorbim despre depresie, diferite tulburari de anxietate (de ex. anxietate sociala, tulburare de panica), tulburari alimentare, tulburarea bipolara, etc., este necesar un demers psihoterapeutic.

Psihoterapia este un domeniu interdisciplinar, situat la granița dintre medicină și psihologie. Este o modalitate de tratament cuprinzător, deliberat și planificat, prin mijloace și metodologii științifice, având un cadru clinic și teoretic, centrată pe reducerea sau eliminarea unor simptome, stări de suferință psihosociale , psihosomatice și comportamente disfuncționale. (definiția dată psihoterapiei de către FRP- Federația Română de Psihoterapie). Respectiv psihoterapia este o relație interpersonală intenționată utilizată de un psihoterapeut cu formare de specialitate cu scopul de a ajuta un client sau pacient privitor la problemele sale de viață.

În psihoterapie se utilizează o gamă largă de tehnici, dar indiferent de tehnicile utilizate, se consideră (Dafinoiu,I, 2000) că cel mai important element  la ora actuală este relația terapeutică – factor comun în toate orientările terapeutice.

În lume, psihoterapia este practicată de psihologi, medici, psihiatri, asistenți sociali, teologi, consilieri sau absolvenți de alte studii superioare și care au formare în psihoterapie. În România, psihoterapeuții sunt psihologi, medici, psihopedagogi și asistenți sociali cu formare într-o anumită școală sau metodă de psihoterapie.

Cei mai mulți autori (Dafinoiu, I, 2000) consideră că psihoterapia ar putea fi mai bine definită folosind termenul psihoterapii, datorită multiplelor orientări teoretice existente la ora actuală în lume. Tocmai din acest motiv în prezent se încearca integrarea , pornind de la ceea ce se numește factorii comuni. Termenul de “psihoterapii” este utilizat deoarece fiecare tehnică în parte se revendică teoretic de la una din numeroasele școli și orientări din psihologie. Cele mai cunoscute orientări (European Psychotherapy Association- EAP)sunt:

 • psihanaliza (la rândul ei de mai multe orientări- freudiană, jungiană, etc),
 • psihoterapia adleriană (care-și are inspirația în scrierile teoretice ale medicului Alfred Adler),
 • psihoterapia non-directivă sau centrată pe persoană/client (Carl Rogers),
 • terapia comportamentala (Skinner),
 • terapiile cognitiv/comportamentale (Aaron T. Beck, Albert Ellis),
 • hipnoterapia (Milton H. Erickson),
 • psihodrama (Jacob Levi Moreno, psihoterapeut de origine română),
 • psihoterapia transpersonală (Stanislav Grof),
 • psihoterapia expresivă (incluzând art-terapia, terapia prin dans și mișcare, drama terapia, meloterapia),
 • psihoterapia narativă (Michael White, David Epston),
 • psihoterapia dafinoica (John Dafinoiu, Georges Glaciel și Andrew Celalalt)
 • psihoterapia gestalt (Frederick și Laura Perls).
 • psihoterapia sistemică (sau familială)
 • Analiza Tranzacțională (Eric Berne)
 • psihoterapia Pozitivă (N. Peseschkian)

De la jumătatea secolului al XX-lea și până în prezent, diversitatea orientărilor  a crescut foarte mult. Oricum, fiecare tehnică în parte vizează dezvoltarea armonioasă a persoanei și își propune să contribuie la ușurarea suferinței psihice. Psihoterapia este un domeniu interdisciplinar și este situată la granița dintre practică și teorie, în prezent preferându-se de cele mai multe ori conceptul de ”cercetător practician” cu referire la psihoterapeut

Ca metodă de tratament, psihoterapia este o intervenție psihologică asupra persoanei realizată prin mijloace și metodologii specifice ce țin de un cadru clinic și teoretic și care urmărește diminuarea sau înlăturarea unor simptome sau comportamente maladaptative și reechilibrarea prin modificarea cauzelor acestor simpome/tulburări și/sau uneori prin restructurarea personalității.

În psihoterapie, se utilizează o gamă variată de tehnici: discuții (care respectă o anumită tehnică), hipnoză, sugestie, restructurare cognitivă, etc.

Sursa : Wikipedia

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]