Tulburarea obsesiv-compulsiva (OCD)

Tulburarea obsesiv-compulsiva (OCD)

Tulburarea obsesiv-compulsiva este un tip de boala mentala care cauzeaza ganduri nedorite, in mod repetat. Pentru a scapa de aceste ganduri, o persoana repeta anumite gesturi la nesfarsit. De exemplu, o persoana s-ar putea teme ca orice lucru atinge este infestat cu bacterii si, din aceasta cauza, se va spala pe maini de foarte multe ori. Tulburarea obsesiv-compulsiva este o boala cronica, cu o evolutie pe termen lung, care poate acapara viata celui afectat.

Ce cauzeaza tulburarea obsesiv-compulsiva?

Expertii nu cunosc cauza exacta a tulburarii obsesiv-compulsive. Cercetarile sugereaza ca poate fi vorba de o problema cu modul in care o parte a creierului trimite informatii catre o alta parte. Lipsa serotoninei poate fi un alt motiv. Unii experti considera ca o problema legata de infectii, precum amigdalita streptococica sau scarlatina poate declansa tulburarea sau, in cazul copiilor, o poate inrautati.

Simptomele tulburarii obsesiv compulsive

Simptomele tulburarii obsesiv-compulsive tind sa apara si sa dispara. Cel mai frecvent simptom este anxietatea. De exemplu, este posibil sa aveti un sentiment general ca ceva groaznic se va intampla daca nu faceti o anumita sarcina, precum verificarea constanta a cuptorului. Daca nu reusisti sa verificati, va veti simti tensionat.

Obsesiile

Acestea sunt gandurile nedorite, ideile, impulsurile pe care le aveti in mod constant. Nu vor disparea si vor interfera cu gandurile normale, cauzand anxietate sau frica. Gandurile pot fi sexuale sau violente sau pot cauza ingrijorare cu privire la anumite boli si infectii:

  • Teama ca ceva rau o sa se intample, fie ca este vorba de propria persoana sau de cineva apropiat
  • Dorinta de a face totul perfect
  • Frica de a va murdari sau infecta

Compulsii

Acestea sunt comportamentele pe care le repetati pentru a incerca sa controlati obsesiile. Unii oameni au comportamente rigide si organizate, in timp ce altii au comportamente complexe, care se schimba.

  • Spalatul rufelor
  • Numaratul sau spalatul obsesiv al mainilor
  • Repetarea anumitor lucruri
  • Aranjarea obiectelor intr-o ordine perfecta
  • Strangerea lucrurilor de care nu aveti nevoie
  • Rugaciunea

Obsesiile si compulsiile ocupa foarte mult din timpul persoanelor afectate. Acestea interfereaza cu rutina de la scoala sau de la locul de munta si afecteaza activitatile sociale si relatiile. Uneori, persoanele afectate inteleg ca obsesiile si compulsiile lor nu sunt reale. Dar sunt cazuri in care acestia cred cu tarie in fricile lor.

Cum diagnosticam tulburarea obsesiv-compulsiva?

Psihologul poate stabili daca suferiti de tulburare obsesiv-compulsiva intrebandu-va despre simptome si starea de sanatate din trecut. S-ar putea sa fie necesar si un examen fizic. Este important sa discutati cu psihologul daca credeti ca aveti anumite simptome. Multe persoane cu tulburare obsesiv-compulsiva traiesc fara tratament deoarece le este rusine sau frica sa discute cu un medic specialist.

Sursa: Webmdhttps://www.medlife.ro/

Lasă un comentariu